Titulek
Články a úvahy
 
Pavel Kuneš
Fejeton
zveřejněno v Katolickém týdeníku č. 32/2018
 
Televizní zprávy ani o prázdninách neznají rozdíl mezi pátkem a svátkem. Růst zaměstnanosti, tržeb, produktivity a kupní síly jsou vždycky na prvním místě. Nic není tak důležité jako kupovat neustále nové věci. Lidé více utrácejí, a ekonomové se radují. Staví se nové skladištní haly a kamiony zaplňují silnice přivážením toaletního papíru z daleké ciziny. Abychom měli více peněz na nákupy je třeba více hodin strávit v práci. Pak se může chodit nakupovat i v neděli. Dokonce, jak tvrdí řetězce, sami jejich zaměstnanci si přejí nedělní a sváteční prodej, nechtějí odpočinek. Řetězce to vítají, protože bez svátečního prodeje by jejich zisky výrazně klesly. Jak nepotřebné věci se asi o nedělích kupují, když k tomu nestačí všední dny! Ze všech stran na vás útočí reklamy. Dokonce jedna nová televize po sametové revoluci převzala z Ameriky nápad, přerušovat vysílání reklamou. Majiteli televize to zvětšilo zisky, a diváci, očarováni vtipností reklam, se postupně stávali otrlejšími. Roste internetový obchod, lidé si rádi objednávají knihy za nejnižší cenu. Snad ani netuší, že s přirážkami zaplatí za výtisk mnohem víc, než kdyby si došli do knihkupectví.
 
Když nestačí vlastní peníze a je potřeba se odvázat, doporučují se půjčky. Někdy u bank, jindy lidé ochotně zvětšují bohatství různých mizerů. Oni pak za to umožní chvilkovou radost nebo obdiv ostatních. Výjimek, třeba stavebních, je velmi málo. Za půjčky se platí nejvyšší cena, cena pokoje v duši. Ten je nahrazen strachem ze splácení nehorázných úroků. U nás jsou takových dlužníků statisíce. Většina z nich musí být ke splácení půjček přinucena násilně, exekucí.
 
Křesťanů by se tohle nemělo týkat. Ježíš nás vybízí k samostatnému přemýšlení. Jeho základní otázkou bylo vždycky: Oč jde? Bez čeho vlastně se nelze obejít?
 
Pěknou dovolenou bez půjček si můžeme dovolit všichni.
 
Ověřit XHTML 1.0 Strict Ověřit CSS!