Titulek
Články a úvahy
 
Článek Pavla Kuneše pro Klecanský zpravodaj č. 11/2019
 
Na okraj 17. listopadu 1989
 
Nová doba po sametové revoluci přinesla s sebou i možnosti sociologických výzkumů. V posledních zjištěních mě překvapuje, jak velká část obyvatel si myslí, že za vlády KSČ bývaly lepší časy.
 
Je možné, že ti lidé nevědí nic o popravách z padesátých let? Nebo o pracovních táborech a desítkách nových věznic? O statisících pronásledovaných a perzekvovaných jen kvůli tomu, že se odvážili říci nebo mysleti, co nebylo ve shodě s komunistickými teoriemi? Je možné, že tihle lidé nevěděli nic o zemědělcích, kteří byli zbaveni půdy a násilně vystěhováni jen proto, že tušili, jak nesmyslný nápad byla vynucovaná zemědělská družstva po sovětském vzoru?
 
Zapomněli nejspíše i na bytovou nouzi. Na nedostatek stavebnin a toaletního papíru. Zapomněli, že na pomeranče se stávaly fronty a u řezníka se většinou prodávaly jenom konzervy. Zapomněli, že žádný student ani řemeslník nemohl odjet do zahraničí na zkušenou nebo ke studiu. Existenci Egypta nebo Thajska jsme znali pouze ze zeměpisu.
 
Žili jsme v izolaci za železnou oponou a o Západě se mluvilo pouze hanlivě. Nemohli jsme využívat jeho vymožeností, a tak jsme se stali i nesolidárními s Evropou a lidskou nouzí. Zatímco nedávno západní státy přijímaly statisíce běženců a věnují jim dosud svou péči, my se vzpíráme přijmout 25 sirotků!
 
Naproti tomu dneska neznám nikoho, komu by bylo zakázáno studium na jakékoli škole, pokud má k tomu schopnosti. Na rozdíl od komunistických časů dnes mohou i věřící lidé vykonávat zaměstnání, na která tehdy nesměli ani pomyslet.
 
Jedna známá mně tvrdila, že dnes se dějí stejné ošklivosti, jako za komunistů. Dneska na to ale můžeme mít vliv. Dělají je totiž také lidé, které jsme si svobodně – na rozdíl od časů KSČ - zvolili. Přesto lidem nevadí, že naši zemi reprezentuje muž, považovaný za spolupracovníka StB, který neustále nečestně zvětšuje svůj majetek. Dělá dojem dobráka, ale zákony pro něho nic neznamenají. Někdo Miloše Zemana zvolil v první volbě jen proto, že je mladší než Schwarzenberg a tedy i zdravější! Zkraje ohromoval Václav Klaus svými ekonomickými znalostmi a sliby, aby nakonec amnestoval zločiny z období privatizace a poškodil desetitisíce lidí.
 
Řekne-li někdo, že všichni politici jsou stejní, znamená to, že se vůbec nezajímá o veřejné dění. Pak se není co divit, že bez uvažování při volbách zvolí někoho, kdo nesmyslně slibuje stále vyšší životní úroveň. V listopadu nám byla umožněna demokracie. Aby nebyla všelijak zneužívána, musí se udržovat tak, jak byla založena: Při vědomí řádu a osobní odpovědnosti „Vyššímu principu“.
 
Všichni jsme přijali život jako dar a každý se neustále rozhodujeme mezi právy a povinnostmi, mezi úctou a neúctou k Řádu, do kterého jsme se narodili. Pro mě jako křesťana je to Boží řád, který nepřehlíží ani sýkorky ani stromy, a jsem rád, že to po listopadu mohu svobodně napsat.
 
Ověřit XHTML 1.0 Strict Ověřit CSS!