Titulek
O s t a t n í
 
Noc kostelů
 
Anotace k přednášce doc. Lukáše Matouška s projekcí dobových vyobrazení hudebních nástrojů 9. června 2017 v 18:30 hodin v klecanském kostele v rámci Noci kostelů.
 
Na co se hrálo ve středověku?
 
Dodnes jsme obklopeni mnoha uměleckými projevy tvůrců z doby vrcholného středověku. Jako naprostou samozřejmost vnímáme gotické katedrály, nádherné gotické deskové malířství a sochy, známe i poezii středověkých trubadúrů, truvérů nebo minnesängrů, můžeme se začíst do dobové literatury 14. století, např. do Boccacciova Dekameronu. Někteří z nás tuší, že existovala i hudba. Samozřejmě víme, že se zpívala liturgická hudba při bohoslužbách v kostelech. Ale doba, kdy panoval Karel IV., byla dobou, ve které zněla hudba hraná při nejrůznějších příležitostech na množství pozoruhodných hudebních nástrojů.
 
Jak takové hudební nástroje vypadaly? A co o nich víme? Vždyť se jich zachovalo velice málo. Ale zachovala se nám četná středověká vyobrazení hudebních nástrojů. O hudebních nástrojích se můžeme dozvědět z kronik, pojednání, dobové literatury, poezie, ale i z různých listin, popisů slavností, smluv a dalších zpráv. Je to neobyčejně dobrodružné poznávání.
 
Hudební skladatel a umělecký vedoucí souboru Ars cameralis Lukáš Matoušek patří mezi naše největší znalce středověkých hudebních nástrojů. Dokončil rozsáhlou publikaci, která je připravena k vytištění. Na přednášce v klecanském kostele Nanebevzetí Panny Marie můžeme být svědky poznávání středověkých hudebních nástrojů. Lukáš Matoušek představí postupně na středověkých vyobrazeních všechny druhy nástrojů, na které se ve středověku hrálo. Nenechte si tuto jedinečnou příležitost ujít!
 
Podzimním pokračováním přednášky bude koncert souboru Ars cameralis. Ten se uskuteční rovněž v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Klecanech 28. září 2017.
 
Ověřit XHTML 1.0 Strict Ověřit CSS!