Titulek
Novinky, aktuality, zprávy
 
Rok 2015
 
Taizé - evropské setkání v Praze
Obr1
 
  • Taizé v Klecanech
    37. evropského ekumenického setkání mladých, které se konalo v Praze od 29. 12. 2014 do 2. 1. 2015 pod heslem Pouť důvěry na zemi, se zúčastnilo víc než třicet tisíc chlapců a děvčat z různých zemí.
    Míst na přespání nebyl v Praze dostatek a tak se organizátoři setkání – za hosty Komunita Taizé (Francie) a za hostitele pražské Arcibiskupství – obrátili i na mimopražské farnosti (katolické, evangelické). V rámci farnosti Odolena Voda se podařilo zajistit ubytování pro víc než šedesát poutníků. Možná to bylo víc než před pětadvaceti lety, kdy Klecany hostily účastníky evropského setkání také.
    Tentokrát to bylo 21 Francouzů, 15 Poláků, 14 Ukrajinců, 10 Maďarů, tři Indové a jeden Senegalec (poslední čtyři účastníci žijí v Evropě).
    Obr3
    Klecanské koordinátorce paní Magdě Černé se velkým úsilím podařilo zajistit pro polovinu poutníků ubytování v rodinách a polovina poutníků přespávala na Rychtě, kde jim nocleh umožnil spolek Pravý Hradec s porozuměním městského úřadu.
    Protože Klecany byly centrem, místní modlitební setkání se konala v našem kostele a studijní kroužky na Rychtě, museli všichni hostitelé dopravit své poutníky sem a pozdě večer je z Klecan, kam přijeli autobusem z Prahy Letňan, zase vyzvednout. Byl v tom kus obětavosti! Na Rychtě se také konal silvestrovský festival národů. Novoroční oběd však byl převážně v hostitelských rodinách.
    Setkání i pořádání novoročního oběda se zúčastnili, a pomáhali při něm, další lidé: například jedna skupina odjela obědvat ke kamarádce Katce do Čimic, Blaženka z Vinohrad upekla sekanou, dárkem byla od někoho i mísa bramborového salátu atd.
    S poutníky a poutnicemi jsme se 2. ledna přátelsky rozloučili v klecanském kostele (viz foto). A asi za týden se hostitelé a hostitelky sešli na Rychtě k závěrečnému hodnocení pobytu.
    Magda: Bylo zajímavé vidět, že mladí lidé, kteří přijeli letos k nám, jsou podobní mladým před dvaceti lety, které jsem zažila při jiných setkáních - z různých zemí, ale nacházejí pro sebe navzájem porozumění. Při prvním ranním setkání v kostele se jednotlivé skupiny neznaly, při tom posledním se vzájemně objímaly.
    Jakub (Husinec): ubytovali 2 Francouze a 2 Poláky - všechno u nás naprosto bez problému. Přirozené. Večer jsme s nimi sedávali při víně. Moc jsem na Francouze v tomto týdnu vzpomínal.
    Jarka (Měšice): 2 Ukrajinci, na novoroční oběd přibrali paní z Ukrajiny s dcerou - kluci měli u nás pohodlí, spali ovšem v postelích!
    Petra (Brnky): 3 Maďaři - byli hodní, rádi se s námi bavili večer při víně, ale svíčková na Nový rok, kdy u nás obědval ještě francouzský pár, je moc nepotěšila, to jsme se divili.
    Martina (Odolena Voda): 2 Ukrajinci a na novoroční oběd přibrali ještě další dva - byli úžasně milí. Novoroční oběd se proměnil v radostné setkání. Kromě dcery se zetěm u nás byl manželův kamarád, který jezdívá na Ukrajinu. Takže nás bylo deset a všichni jen litovali, že nemáme víc času.
    Jan (Zdiby, Holosmetky): 2 Ukrajinci - byli to mládenci z Tarnopolu. Praha se jim líbila nejvíc ze všech měst, co viděli.
    Zdena T. (Pravý Hradec): asi 30 poutníků a poutnic na Rychtě - zpočátku jsme měli trochu obavy, ale všechno dobře dopadlo. Na Rychtě se vůbec nic nestalo.
    Magda (Remízky): 3 Francouzi a jedna Kanaďanku - naši hosté se neznali, ale brzy se spřátelili.
    Ilona (Klecany): 2 Francouzky, 2 Polky - děvčata byla velmi milá. Zdála se mi velmi spokojená všemi zážitky. Prahou byly nadšeny.
    Hanka (Klecany): nejdřív francouzský manželský pár, pak 3 Indové a Senegalec - měli jsme dva dny ubytovaný pár Francouzů z Bretaně, kteří v Klecanech působili jako vedoucí, pak u nás bydleli tři Indové (jeden žije v Itálii a dva ve Francii) a jednoho senegalského kněze, který žije ve Francii. Vzpomínky nezapomenutelné! Moc často se nestává, aby někdo sloužil mši v našem obýváku!
    Paní Hana (Sídliště v Klecanech): obětavě ubytovala dva Ukrajince.
    Lucka (Astrapark): polská dvojice.
    Zdena L. (Klecany): 3 Maďarky ze Szombately a 3 Polky z Brzegu - slušná děvčata. Všechna byla poprvé v Praze a velmi se těšila, jak ji aspoň trochu poznají. Srdečně jsme se rozloučili.
    Při závěrečné schůzce, na které jsme hodnotili pobyt poutníků u nás, řekla jedna z vedoucích klecanské poutní větve Američanka Andy, že v Klecanech zažila společenství, které není ve Státech, kde je všechno založeno spíš na výkonu jednotlivce, samozřejmostí: „Spolu s ostatními jsme vám vděčni, že jste do toho šli.“
    zl
    fotografie M. Černé

     
  • Ještě tisíce mladých lidí nemají ubytování (10. 12. 2014)
    Obr2
    Ještě mnoho tisíc registrovaných účastníků setkání nemá ubytování.Registrujte se prosím online na formuláři, který najdete na adrese: http://www.taizepraha.cz/ubytovani/. Setkání bude od 29.12.2014 do 2.1.2015. Přijedou mladí lidé z celé Evropy.
    Jak se zapojit?
     
    Ubytováním....
    Ubytujte u sebe poutníky. Stačí kus místa na zemi, všichni budou mít spacáky a karimatky. Ráno jednoduchá snídaně. Po snídani odejdou a vrátí se kolem 22:00 (nebo podle domluvy s Vámi).
     
    Obědem na Nový rok.....
    Kdo nemůže zajistit ubytování, prosíme, pozvěte k sobě pár mladých poutníků na slavnostní oběd 1.1.2015.
     
    Formuláře a kontakty....
    Na stolečku v zadní části kostela jsou brožurky s formulářem pro ty, kteří mohou nabídnout ubytování a případně oběd na Nový rok. Vyplňte ho, prosíme, přečtěte si informace v brožurce a předejte nám formulář v kostele.
     
    Pomoc s organizací....
    Kdo by se chtěl zapojit do pomoci s organizací v rámci naší farnosti. Rozdělení poutníků, příprava občerstvení, program, modlitby,....
     
  • Začíná poslední etapa příprav evropského setkání v Praze (16. 10. 2014)
    Na konci tohoto roku přijedou desetitisíce mladých lidí ze všech evropských zemí i z dalších světadílů do Prahy a zúčastní se zde evropského setkání mladých, které se uskuteční od 29. prosince 2014 do 2. ledna 2015.
    Komunita Taizé toto setkání připravuje na pozvání církví zastoupených v Praze a ve spolupráci s nejrůznějšími místními křesťanskými společenstvími i s dalšími obyvateli Prahy a jejího okolí. Přijmout u sebe doma mladé lidi může být jedním z nejhezčích způsobů, jak se setkání zúčastnit. Mladí účastníci (většinou ve věku 17–35 let) si přivezou spacáky a karimatky. Potřebují jenom jednoduchou snídani. Po snídani odjedou a okolo 22:00 se zase vrátí. 1. ledna můžete pozvat své hosty na oběd. Vřelé přijetí je o tolik důležitější než luxus!
    Představení evropského setkání v Praze (video).
     
  • Pokud se chcete jakkoliv zapojit do příprav nebo získat další informace, kontaktujte:
    Magdalena Černá, mpdj@volny.cz, mobil: 608 027 685
Ověřit XHTML 1.0 Strict Ověřit CSS!