Titulek
Novinky, aktuality, zprávy
 
Rok 2016
 
Praktická vzpomínka z totalitních časů
 
Když jsem tehdy onemocněl nebo odjel na dovolenou, nedal se sehnat zástup na nedělní mše. K jakémukoli konání v kostele bylo totiž třeba získat pro jiného kněze tzv. státní souhlas od okresního církevního tajemníka. (Bez něho nebylo možno cokoli mimořádného v kostele konat.) Ani já jsem nesměl mít mši v jiném kostele, než ve své farnosti. Protože laik vůbec nemohl dostat tento státní souhlas, vymysleli jsme způsob, jak by proběhla nedělní bohoslužba, aniž by někdo dělal vedoucího a státní souhlas potřeboval. Konalo se to takto:
 
V danou hodinu se přítomní dohodli na písni a začali zpívat. Pak někdo vstal, udělal kříž a ze stránky 53 Kancionálu přečetl uvedení do bohoslužby atd. Pak se zazpívalo. Potom někdo jiný (jiná) přečetl 1. čtení a znovu se zazpívalo. Jiný (jiná) přečetl evangelium. Pozorně všichni naslouchali a po chvíli přemýšlení postupně řekli nahlas, co je v textu zaujalo, čeho si všimli, co si odnesou. Potom jiný (jiná) přečetl přímluvné modlitby. Někdo začal s modlitbou Otčenáše a několika modliteb ze str. 63 Kancionálu. Někdo další otevřel svatostánek a rozdělil sv. přijímání z ciboria (kalich s víčkem). Probíhalo to skvěle a náš kamarád - agronom Pepík Řebíček jednou se smíchem prohlásil, že to bylo lepší než se mnou.
 
Podobným způsobem přemýšleli i ve Vatikáně a vydali Direktář pro slavení neděle bez přítomnosti kněze. Ten schválil a potvrdil sv. Jan Pavel II. 21. 5. 1988.
 
Píše se v něm mezi jiným, že „nikdy nebude dostatečně doceněna svrchovaná důležitost nedělního shromáždění, jednak jako zdroje křesťanského života pro jednotlivce i celé společenství, jednak jako svědectví Boží vůle, kterou je shromáždit všechny lidi v Ježíši Kristu.“ (50)
 
Nabízí řešení rostoucího úbytku kněží. Není-li možné slavit mši, „doporučuje se bohoslužba slova.“ (20)
 
„Úkolem faráře je připravovat na tato shromáždění věřící… Tak bude mít společenství věřících možnost zakoušet, že v neděli se neshromažďuje ´bez kněze´, nýbrž jen ´v jeho nepřítomnosti´…“ (27)
 
„…farář se postará, aby mohlo být rozdělováno svaté přijímání…“ (28)
 
„Farář určí laiky, kterým bude svěřena péče o slavení neděle, tj. vedení modliteb, služba slova a  rozdělování sv. přijímání…“ (30)
 
„Takto určení laici nemají považovat sobě svěřený úřad za vyznamenání, nýbrž spíše za úkol a zejména za službu bratřím…“ (31)
 
„Řídí-li shromáždění laik, vystupuje jako jeden mezi sobě rovnými…“ (39)
 
Protože s rostoucím úbytkem kněží se může tato naše zkušenost hodit, doporučuji vaší přízni tuto naši ověřenou a dodatečně i potvrzenou zkušenost.
 
Pavel Kuneš
 
Ověřit XHTML 1.0 Strict Ověřit CSS!