Titulek
Novinky, aktuality, zprávy
 
 
Milí dobrovolníci od sv. Anežky a odjinud,
 
vy, kteří jste se kdysi zapsali do dobrovolnické pomoci formou trávení času s křesťanskými uprchlíky (i vy ostatní se zájmem o informace) - pokud Váš zájem a možnosti stále trvají, nyní nastala (konečně) větší příležitost se zapojit.
Jako dobrovolníci se můžete zapojit do kontaktu se všemi křesťany z Iráku, bez ohledu na to, o koho se naše farnost stará přímo finančně (takto se staráme zejm. o rodinu na Pankráci a doktora Rayana ze Spořilova – platíme jim zatím zcela nájemné, dokud se neosamostatní, dále také platíme kroužky některým dětem, nečekané náklady atd.).
 
Kdo stojí o náš kontakt?
Nejblíže našeho kostela bydlí 26ti letý doktor Rayan, který je po stránce sociálních kontaktů zatím dostatečně zabezpečen. Navíc již chodí pravidelně do práce do nemocnice. V  úvahu pro dobrovolnické zapojení tak připadá zejména velmi přátelská a pohostinná rodina pana Imáda (Ajmáda), která bydlí na Chodově. Do rodiny příležitostně dochází dobrovolníci z farnosti Žižkov a najatá učitelka na doučování ČJ (placená ze Žižkova), jinak je ale rodina bez častějších a hlubších kontaktů s lidmi z okolí. Osobně jsme se jich ptali, zda by uvítali, kdyby se za nimi „jen tak“ stavil někdo nový z naší farnosti a dostalo se nám jasné odpovědi, že by to rodina velmi vřele uvítala. Návštěvy jsou možné pro jednotlivce, páry, rodiny s dětmi – jen s sebou hned neberte domácí zvířata. Hlavním přínosem obyčejné návštěvy v této (i jiných) rodinách spočívá pro Irácké křesťany zejména v kontaktu s českým jazykem, s českým prostředím, kulturou, přátelstvím, náturou. Nehrajeme si na žádné „profesionální dobrovolnictví“, ale usilujeme o prostý mezilidský kontakt.
 
Více informací o rodinách
 
Rodina na Chodově
•  rodiče Imád a Nora, děti Rana (18), Firas (17),
•  bydlí v ulici Dědinova, 7 min od metra Chodov, poblíž autobusové zastávky Dědinova (bus 135).
Zájmy členů rodiny, na kterých můžeme stavět:
NORA - společné vaření (u nich nebo u Vás doma), potěší jí Váš zájem o recepty z irácké kuchyně, pletení. Paní je 2 dny v týdnu zaměstnaná jako kuchařka. Bohužel ještě nerozumí a nemluví česky – pomohou děti s překladačem v mobilu.
IMÁD – povídání o životě v ČR a Iráku, rovněž je na tom hůře s češtinou.
FIRAS (17) – rád si jen tak povídá, sdílí zážitky ze skauta, ukazuje fotky. Je na tom z rodiny nejlépe s češtinou. Uvítá pomoc se čtením a porozuměním textu (rozumění textu ovlivňuje další předměty jako zeměpis, přírodopis, dějepis). Firas je jinak volnočasově poměrně vytížený – chodí na kroužky a ven se skauty.
RANA (18) - chce být právničkou, chodí na gymnázium. Uvítá pomoc s domácími úkoly, baví ji rukodělné aktivity jako korálkování, v úvahu připadá i debata o právním systému. Je nadšená, když má někdo zájem o arabštinu (jako náš bratr Regalát), jejíž základy Vás může naučit. Rana je ve škole ostýchavější, nemá ve volném čase kontakty s vrstevníky.
VŠICHNI - procvičovat češtinu (hlavně čtení, komunikaci), event. zvát na návštěvy, procházky, výlety. Firas i Rana jsou schopní být tlumočníky mezi Vámi a zbytkem rodiny. Rozumí jednoduchým větám v češtině, doporučujeme mluvit pomaleji, v případě nejasností sami sáhnou po mobilním telefonu s internetem, kde mají překladač.
Není nutné věnovat se všem a vykrýt všechny jejich potřeby. Stačí, když se do rodiny „jen tak“ stavíte na návštěvu a víte díky výše uvedenému zhruba čeho se chytit.
 
Rodina na Pakráci
•  mladý manželský pár Allan a Farah,
•  bydlí v ulici Na Strži (nedaleko metra Pankrác),
•  mají kontakty s farností Habrovka, s naší farností byli na pouti do Slavkovic.
ALAN - od ledna bude zaměstnán jako řidič.
FARAH – vaření.
OBA - mluví trochu anglicky, ocení procvičování češtiny (hlavně čtení, komunikaci), event. pozvání na návštěvy, procházky, výlety.
 
Rayan na Spořilově
•  zatím má pestré volnočasové vyžití,
•  pracuje v nemocnici.
 
Rodina v Košířích na Praze 5
•  rodina nespadá k nám, přesto, pokud se tam někdo pohybujete, dejte vědět,
•  v rodině je syn, který mluví plynule německy,
•  v okolí zatím stále nemají farnost nebo sbor s dobrovolníky,
•  ocení procvičování češtiny (hlavně čtení, komunikaci), event. pozvání na návštěvy, procházky, výlety.
 
Najad (Johanka) z Vršovic
•  je bývalá učitelka angličtiny,
•  zajímá ji kultura – divadlo.
 
Navázání kontaktu
Frekvence Vašich kontaktů s Iráčany rozhodně nemusí být pravidelná. K užitku bude kontakt i jen jednou za pár týdnu. Předpokladem je Vaše chuť Iráčany poznat a občas jim chvíli svého času věnovat.
 
První kontakt zprostředkujeme
•  v případě, že se známe, vám se souhlasem rodiny dáme její telefonní číslo a dále se s ní můžete domluvit sami. Pokud si budete přát, budeme u prvního kontaktu fyzicky přítomní.
•  v případě, že Vás neznáme, se s Vámi nejprve osobně setkáme a domluvíme se.
 
Pokud máte jakékoliv otázky, nejasnosti či nápady, neváhejte nám napsat nebo zavolat.
 
Děkujeme moc za pozornost a Váš zájem!
 
Bůh s Vámi!
 
Andrea a Jiří Matajovi Tel (Andrea): 733 560 466

 
Ověřit XHTML 1.0 Strict Ověřit CSS!