Titulek
Z činnosti papeže Františka
výtah z www.radiovaticana.cz
 
Dominik Wolton: Jako agnostik mohu říci, že víra existuje. A stále mne to udivuje.
 
Vatikán. V souvislosti s již oznámenou francouzskou publikací knižního rozhovoru papeže Františka (Politique et société. Paris, 2017, stran 421) přineslo dnešní vydání vatikánského deníku L´Osservatore Romano rozhovor s autorem tohoto interview, prof. Dominiquem Woltonem, který nešetří superlativy, pokud jde o charakteristiku papežovy osobnosti. Byl vatikánským deníkem dotázán také na papežův postoj k migraci, který nezřídka značně kritizován.
 
„Za třicet let – poznamenává ve své odpovědi Dominque Wolton – bude řečeno: ještě, že to tehdy řekl, jinak naši demokracii postihla válka. Jsme v transparentním světě. Chudé země pozorují mrtvé ve Středozemním moři i netečnost bohatých zemí. Pokud se nic neřekne a nic neudělá, rozpoutá se děsivé násilí. Má tedy tisíckrát pravdu. Uvědomme si, že jde o jeden z největších skandálů globalizace. Bohaté země tuto situaci vytvořily válkami, a divoký kapitalismus to v posledních třiceti letech ještě akceleroval. Dnes přicházejí ekonomické a politické oběti této situace do bohatých zemí, které jim říkají, ať jdou pryč! Hněv a zlost, kterou papež vzbuzuje, znamená, že trefil do černého. To, co říká o imigrantech, budí nenávist. Nevyjde se z toho však strkáním hlavy do písku. Papež tedy poskytuje lidstvu nezměrnou službu, když říká to, co nechce nikdo slyšet, “ domnívá se Dominque Wolton autor knižního rozhovoru s papežem Františkem vycházející ve Francii příští týden.
 
Francouzský agnostik odpovídá také na otázku vatikánského deníku, zda si papež uvědomuje opozici existující v církvi proti jeho pontifikátu?
„Nechtěl jsem se pouštět až tam, protože účelem knihy nebylo vstupovat do vnitřních disputací v katolické církvi. František je však posedlý společenstvím mezi všemi v církvi. Věnuje velkou pozornost křesťanskému lidu, aby se nevyskytly trhliny. Není člověkem konfliktu, člověkem přelomu. Chce sjednocovat, neustále jenom sjednocovat. Pokud jde o nevraživost, vyřizování účtů a mocenské vztahy uvnitř církve, překvapilo mne, že svůj život neklade do závislosti na těchto otázkách. Vidí věci dlouhodobě, svěřuje se času s nekonečnou trpělivostí, bez hněvu, s udivující důvěrou. Nikdy jsem jej nezastihl rozzlobeného nebo nevraživě naladěného. Byl jsem jakožto agnostik dosti udiven sledováním úrovně jeho důvěry. A jako agnostik mohu říci: ano, víra existuje. A neustává mne to udivovat. Pokud jde například o římskou kurii, vnímá vše s humorem, nikoli s hněvem. A to je vzácné, protože, jakmile někdo dostane moc, má sklon k násilí. A je-li v Římě, jde o světovou moc,“podivuje se francouzský sociolog Dominque Wolton, odborník na mediální komunikaci, na okraj knižního vydání svého rozhovoru s papežem Františkem.
 
Ověřit XHTML 1.0 Strict Ověřit CSS!