Titulek
Z činnosti papeže Františka
výtah z www.radiovaticana.cz
 
Zdravotní středisko pro chudé na Svatopetrském náměstí
 
Vatikán. Na náměstí sv. Petra je tento týden v provozu zdravotní středisko pro chudé a potřebné. Nabízí základní vyšetření i pomoc specializovaných lékařů. Papež František je nechal zřídit u příležitosti II. světového dne chudých, který připadá na příští neděli.
 
Laboratorní vyšetření a lékařskou pomoc může bezplatně využít každý, kdo se ocitl v těžké situaci. Do střediska nejčastěji přicházejí bezdomovci, zejména ti, kteří obývají okolí Vatikánu, ale také lidé bez práce a migranti bez zdravoního pojištění. V minulém roce využilo lékařských konzultací přes 600 lidí, z nichž někteří byli těžce nemocní. Středisko je otevřené každý den od 8 do 22 hodin.
 
Do vatikánské akce se zapojila římská klinika Gemelli a dobrovolníci z různých organizací, kteří každý den přinášejí pomoc chudým lidem v Římě: Červený kříž, Maltézští rytíři či Hnutí milosrdenství, za koordinace Papežské rady pro novou evangelizaci. Ordinace zůstanou v provozu do neděle 18. listopadu, na niž připadá Františkem ustanovený Světový den chudých. Jeho hlavní událostí bude papežská mše v Bazilice sv. Petra, které se zúčastní asi 6 tisíc chudých spolu s dobrovolníky a donátory. Po liturgii Svatý otec poobědvá s 3 tisíci z nich v aule Pavla VI., změněné pro tuto příležitost ve velkou jídelnu.
 
Ověřit XHTML 1.0 Strict Ověřit CSS!