Titulek
Z činnosti papeže Františka
výtah z www.radiovaticana.cz
 
Vrchní imám al-Azhar: František upomíná lidstvo na existenci svědomí

 
Káhira. Ahmed al-Tajíb, vrchní imám káhirské mešity a univerzity al-Azhar, považované za nejvyšší autoritu v rámci sunnitského islámu, v neděli 4. 10. 2020 odpoledne komentoval zveřejnění encykliky Fratelli tutti. “Je to poselství, které lidstvo přivádí zpět k jeho svědomí”, uvedl na sociální síti Twitter.
 
Ahmed-al Tajíb loni v únoru podepsal s papežem Františkem v Abú Dhábí Dokument o mezilidském bratrství, zacílený na podporu světového míru a společného soužití. Třetí Františkova encyklika vychází z tohoto prohlášení, rektora káhirské muslimské univerzity cituje jako zdroj své inspirace a několikrát se na něj v textu odvolává (čl. 5,29,136,192,258).
 
“Nynější poselství mého bratra Františka”, píše vrchní imám ve svém komentáři, “rozšiřuje dokument o mezilidském bratrství a vyjevuje dnešní realitu s nestabilními postoji a rozhodnutími, za něž platí nejzranitelnější a marginalizovaní lidé. Je to poselství, které se obrací k lidem dobré vůle a neumrtveného svědomí”, zdůrazňuje Ahmed al-Tajíb.
 
Nedělní prezentace nové encykliky ve Vatikánu se zúčastnil rovněž Mohamed Mahmúd Abdel Salam, generální sekretář Výboru pro mezilidské bratrství, tedy instituce, která vzešla z abúdhábského setkání. “Jedná se o výzvu ke svornosti ve znesvářeném světě a jasné poselství k souladu na osobní i kolektivní rovině, se zákony vesmíru, světa a života”, řekl egyptský právník a pokračoval: “Obdivuji papežovu velikost, když varuje národy před novou formou kolonialismu, který dokonale manipuluje s krajně důležitými a delikátními pojmy, jako jsou demokracie, svoboda, spravedlnost a jednota, zbavuje je obsahu a činí z nich nástroje kontroly, navlády a zpupnosti”. Sekretář Výboru pro mezilidské bratrství zároveň oznámil, že tato instituce zorganizovala setkání pro sto mladých lidí z celého světa a studijní semináře (v Římě, Abú Dhábí a na al-Azhar), jejichž účastníci se budou věnovat “reflexi o svobodném a prohlubovaném dialogu” v souvislosti s novou encyklikou.
 
Ověřit XHTML 1.0 Strict Ověřit CSS!